Tvarohovy kolac s malinami
Mate radi ovoce? Ja ano a jeste vic kdyz jsou I v buchte. Uz se tesim az mamka, nebo babicka upecou nejake buchty, jak prijedeme do Ceska. Musim Vam rict, ze do Ceska se tesime..ceske rohliky, cesky chleba, pizza a vsemoznych veci. Rekla bych to takhle...vsude dobre, doma nejlip. :)
Fotky nejsou moje, ale zdroj je zena-in.cz
Základem je kupované křehké těsto a tvaroh. Kupované těsto proto, aby byl recept opravdu rychlovka. Připravit si domácí křehké těsto není těžké a není ani časově náročné. Kdo si chce pohrát, nabídneme mu i tento recept, na univerzální křehké těsto na koláče.
Tvaroh a těsto potom doplníme čím? No přece kousky ovoce. Aby byl koláč pěkně barevný a chutný. My jsme zvolili maliny, vy klidně dejte třeba jahody, borůvky, ostružiny. Nemusí být čerstvé, mražené splní svůj účel úplně stejně.
Suroviny
- 1 balení rozváleného křehkého těsta
- 500 g plnotučného tvarohu (2 vaničky nebo 2 kostičky)
- 2 vejce
- 150 ml smetany
- vanilkový extrakt, vanilkový prášek nebo vanilková pasta na dochucení
- 80 g cukru
- ovoce - maliny, jahody, borůvky - spíše drobnější plody
Postup
Troubu si předehřejte na 170 °C, s klasickým horním i dolním ohřevem. Rošt umístěte do spodní části trouby.
Křehké těsto rozbalte a připravte do kulaté formy o průměru cca 28 cm. Těsto je v balení připravené na pečícím papíru a formu bude určitě přesahovat.
K upravení velikosti přímo na formu vám jednoduše pomůžou čisté nůžky, kterými ustřihnete papír i těsto zároveň, do požadovaného tvaru.
Z ustřihnutého pruhu těsta poté dotvarujete okraje, které nám ve formě naopak chybí. Přitiskněte k sobě a pěkně celý okraj upravte.
Tvarohy dejte do misky a vyklepněte k nim vejce, přisypejte cukr. Množství cukru uvedené v receptu můžete upravit podle své vlastní chuti, protože někdo má raději sladké dezerty, jiný méně sladké.
Směs tvarohu, cukru a vajec pořádně promíchejte, až je směs hladká, stejnobarevná a nejsou v ní kousky nepromíchaných vajíček a cukru. V této chvíli dochuťte tvarohovou náplň špetkou vanilky a přilijte smetanu, kterou opět důkladně vmíchejte do směsi, až je hladká.
Nezapomínejte ochutnávat. V této chvíli můžete přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká.
Připravenou tvarohovou náplň nalijte do formy, na těsto. Uhlaďte povrch a do náplně vmáčkněte ovoce. V našem případě to byly mražené maliny, které jsme před použitím nerozmrazovali.
Dejte péct do vyhřáté trouby, ve které koláč zůstane 40 - 50 minut. Okraje koláče by měly trochu ztmavnout.
Po vytažení z trouby nechejte asi hodinku vychladnout, aby se koláč dobře krájel.
Tipy
- Místo kulaté formy můžete použít i plech o velikosti trochu menší než je vyválené křehké těsto. Menší proto, aby se okraje zvedly a vytvořily okraj koláče, ze kterého nebude přetékat tvarohová náplň.
- Použít můžete jakékoliv oblíbené ovoce, fantazii se meze nekladou. Koláč tak bude pokaždé trochu jiný.
- Máte-li tekutější tvaroh (často to bývá ten z vaničky), použijte jen 100 ml smetany.
- Vyzkoušejte tento recept s listovým těstem. Chutná také výborně.
- Nechcete kupované těsto? Připravte si křehké těsto podle našeho receptu.
Křehké těsto na koláče
- 150 g změklého másla
- 100 g cukru moučka
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- pár kapek esence z pomerančových květů (není nezbytně nutné, dodá zajímavou chuť)
Změklé máslo spolu s cukrem, žloutky, solí a esencí z pomerančových květů utřete do hladké hmoty. Přidejte mouku. Těsto se nesmí lepit, takže podle potřeby můžete maličko mouky přisypat. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a dejte asi na hodinku do lednice.
Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na plát tenký asi 5 mm. Můžete si pomoci tím, že z vrchu i zespodu těsta dáte potravinářskou folii, těsto se tak nebude lepit.
A teď můžete s těstem pracovat tak, jak vyžaduje váš recept.
7 komentářů
Hmm vyzerá dobre..niekedy určite vyskúšam.:)
OdpovědětVymazatChristyShades
Mňam, hned bych si dala. :-)
OdpovědětVymazatwelcometomyworld
Nato jde říct jen - MNAAAAAAAAAAAAAAAAM <3
OdpovědětVymazatVyzera to vyborne, urcite vyskusam :-)
OdpovědětVymazatTo vypadá nádherně a ani to neni příliš složit. Musím si tohle uložit a někdy zkusit
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá nádherně :)!
OdpovědětVymazatNela z Beauty charm
No toto.... už viem čo budem piecť cez víkend :3 Vďaka za tip! :))
OdpovědětVymazatVsem moc dekuji za koment! :-)