Domácí meduňkový sirup

by - května 24, 2020

Zdravím, dneska jsem dělala domácí meduňkový sirup, tak se o to s Vámi podělím. Mamka toho má na zahradě hodně a tak mi v sobotu donesla trs v podobě květiny a já z toho dneska udělala sirup. 

Něco málo si povíme o Meduňce na co je vlastně dobrý tento sirup. 
Meduňka je osvědčená bylinka na nervy, dokáže zklidnit a uvolnit napětí. V lidovém léčitelství se z ní proto vaří čaj na spaní. Meduňka také pomáhá při bolestech hlavy, které jsou kolikrát psychického původu. Vedle toho pomáhá i při potížích s trávením, tlumí křeče, harmonizuje krevní oběh. Více na: https://www.dama.cz/clanek/sirup-z-medunky-ma-blahodarne-ucinky-pripravte-si-ho-podle-naseho-receptu



Co budete potřebovat: 

- listy meduňky
- 5 citronu
- 1 kg třtinového cukru
- a cca 1,5 l vody
+ prázdné sklenice do čeho sirup nalejete

Postup: 

V sobotu večer jsem uvařila v hrnci vodu do bod varu a pak vypnula. Jakmile voda zchládla, tak jsem do ní dala listy meduňky a dala do lednice a nechala vylouhovat přes noc. Na druhý den odpoledne jsem vodu předcedila přes síto do hrnce a listy vyhodila do koše. Dala jsem do vody kilo třtinového cukru a  šťávu z 5 vymačkaných citronu a dala vařit na mírný plamen dokud se cukru nerozpustí. Cukr se mi rozpustil a vařila jsem asi ještě dalších 5 minut a pak jsem to přecedila a nalila do prázdných sklenic. A máme hotovo sirup po vychladnutí vložím do lednice, nebo někde tak chladnější místo. 

A z tohohle mi vyšlo docela dost sirupu dvě flašky jedna má 0,7 l a druhá má 0,5 l potom dvě zavařovačky jedna malá, druhá velká a zbytek jsem musela nalít do hrníčku, protože už nemám sklenky. Takže za mě super! :) Už jsem ho i zkoušela a je velmi dobrý.


You May Also Like

6 komentářů

  1. Líbí se mi, že je to jednoduché. Sirup z meduňky jsem ještě nezkoušela.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě nikdy jsem nezkoušela dělat žádný sirup, ale asi je čas to změnit :D
    Pěkný recept :)

    https://blogsvelkymb.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Na tenhle nebo podobný recept se taky chystáme, teď ještě spotřebováváme pampeliškový a fialkový... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sirupy si spíš kupuji, hlavně levandulový :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Láká mě to vyzkoušet :) určitě je moc dobrý.

    OdpovědětVymazat

Vsem moc dekuji za koment! :-)