Tip na jarni vylet

by - dubna 30, 2015

Hledala jsem nejake tipy na vylety a narazila jsem na tento tip vyletu. Podle fotek to tam vypada fakt skvele. Uz jste tam nekdo byl? No nevypada to nadherne?


Železné hory

Železné hory jsou západním výběžkem Českomoravské vrchoviny, jedná se o chráněnou krajinnou oblast, která je zajímavá nejenom svým geologickým bohatstvím. Geopark není jen samé kamení, ale také kultura, historie, příroda a zábava. Geopark vám nabízí řadu tematických naučných stezek a velké množství značených lokalit. Vydejte se hledat kamenná stáda „pasoucích se“ kamenných bloků naleštěných hornin a zažijte geologické příběhy plné dramatických zápletek. V rámci své cesty po geoparku sestoupíte až do starohor a díky informačním tabulím a ukázkám se dozvíte mnoho zajímavostí. Aby návštěvníci mohli spatřit skutečnou skálu a ne jen její povrch zarostlý mechem, na různých místech po Železných horách pracovníci Geoparku odkryli a naleštili kus hornin. Jedno z takových „oken do skály“ můžeme nalézt například u Sečské přehrady pod zříceninou hradu Oheb, nebo na skále u kostela ve Vápenném Podole.
Po geoparku můžete cestovat pěšky, po síti cyklostezek, využít hromadnou dopravu nebo vyrazit autem a naplánovat si trasu se zajímavými zastávkami.
Železné hory

Unikátní návštěva: Podívejte se do útrob staré vápenky

V rámci Geopaku můžete navštívit také unikátní Berlovu vápenku v Závratci u Třemošnice, která byla ještě před několika lety zříceninou, a uvažovalo se o jejím zbourání. Jde o evropskou raritu – 150 let starou výrobnu vápna, ke které vedla 5 km dlouhá lanová dráha. Ta dopravovala materiál z Prachovic, kde byly vápencové doly. Surovina do vápenky byla tak přepravována unikátní vzdušnou cestou.  Nyní je Berlova vápenka jedinou vápenkou v Evropě, která je otevřená veřejnosti. Seznámíte se s historií těžby vápence, prohlédnete si nástroje, které dělníci používali. Součástí prohlídky jsou i informace o horninách a návštěvníci mohou nahlédnout z lávky i do vlastního tělesa komínu vápenky.
Železné hory

Cesta do historie: vydejte se po stopách původních obyvatel

Pokud vás už nebude bavit zkoumat historii země, můžete se vydat po stopách lidských. V Železných horách je zachováno několik hradů, zejména Lichnice nad Třemošnicí, dále pak Oheb, Rabštejnek, Žumberk či Slatiňany, kde můžete navštívit také hipologické muzeum. V okolí Skutče pak ještě najdeme Rychmburk a Košumberk. Stojí zde i středověké tvrze (resp. jejich zbytky) – například v Lipce. Navštívit můžete také skanzen Veselý Kopec nedaleko Hlinska v Čechách a projít se mezi dřevěnými chaloupkami z 18. a 19 století. Pokud se vás láká výlet do vzdálenější historie, můžete se zastavit v nasavrckém zámku vypravit se „Po stopách Keltů“ což je název tamější expozice.
Železné hory
V Železných horách budete mít zkrátka stále co objevovat a překvapení pro vás budou nachystána doslova na každém kroku.

Zdroj: zena-in.cz,
http://www.zeleznehory.net/, http://www.geoparkzh.cz/cs/

You May Also Like

4 komentářů

  1. To je nádhera, hned bych jela na výlet :)

    OdpovědětVymazat
  2. No, v Železných horách jsem byla a musím říct, že je tam opravdu hezky :-) Krásná příroda a tak..
    Ketrin Fl ~ Call me Ketrin blog

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to krásne, tiež v poslednom čase hľadám miesta na výlety, ale vždy to skončí hradmi a kaštieľmi :D
    GlitterCircus

    OdpovědětVymazat

Vsem moc dekuji za koment! :-)