Jehněčí krk na červeném víně

by - dubna 18, 2015

Dneska si dáme malý recept. Já dneska dělám něco na zpusob guláše. A to, že dám papriku, cibulku na olej, poté přidám párek, nebo klobásu na kolečka, brambory na kosticky, muzou být i pulky, proste co chcete :) a ještě dodám kysané zelí a zaliji to práškem na polský guláž, u nás v ČR se to dělá s sprášsku od Vitany nebo tak nějak a zacíná to z jednoho hrnce, ted nevím přesný název. :) A z toho polského guláše v prásku to chutná stejně jako ten český :)) Takže dobrota. :))) Omlouvám se za takové překlepy, ale nějak to neumím popsat :D

Jehněčí krk na červeném víně


Jehněčí maso pochází z mladých ovcí, do šesti měsíců věku. Jde o jemné maso, které je lehce stravitelné a má vysoký obsah draslíku, sodíku a železa. Nemá v sobě příliš mnoho tuku a pozitivní je i nižší obsah cholesterolu.
Když u řezníka koupíte krásný kus jehněčího masa, třeba jehněčí krk jako já, je výborné naložit si ho předem do marinády, která vám maso ochutí. Já jsem nakupovala v prodejně, kde vám čerstvou rybu i maso mohou přímo namarinovat a zavakuovat, takže jej necháte jen odležet v lednici a můžete péct, vařit nebo grilovat.
Jako přílohu jsem zvolila opečené brambory s rozmarýnem a česnekem.

Suroviny

  • 4 plátky jehněčího krku
  • červené víno
  • sůl a pepř
  • najemno nasekaná kořenová zelenina - 1 mrkev, 1 celer, 1 petržel
  • česnek
  • olej, ve kterém byla naložena sušená rajčata
  • kousek vychlazeného másla
na přílohu
  • brambory
  • česnek
  • olej
  • sladká paprika
  • rozmarýn

Postup

Plátky jehněčího krku omyjte, osušte. Marinádu si připravte smícháním najemno nasekané nebo nahrubo nastrouhané očištěné zeleniny, pepře, utřeného česneku, vína a oleje. Olej můžete použít obyčejný, ale pokud máte doma sušená rajčata naložená v olivovém nebo slunečnicovém oleji, tak použijte ten.
jehněčí krk

V marinádě vykoupejte z obou stran připravené jehněčí maso, dejte do uzavíratelné krabičky a nechejte minimálně 24 hodin v lednici marinovat. Ideálně i dva dny.
Namarinované maso vyndejte z lednice asi hodinku předtím, než ho budete tepelně zpracovávat. Otřete od přebytečné marinády, osolte a zprudka osmahněte ve velkém hrnci, na menší vrstvě oleje. Maso pěkně ztmavne, opeče se dohněda.
K opečenému masu přilijte ještě dvě deci vína, které jste použili i na marinádu. Prudkým varem nechejte víno odpařit. Do hrnce přidejte zbytek marinády, dolijte trochou vody, aby bylo maso ponořené a duste doměkka pod poklicí. Plotnu nechejte zapnutou spíš na slabší teplotu, těsně pod polovinou vaší stupnice.
Kdo chce a má doma litinový hrnec, tak může jehněčí připravovat v litinovém hrnci. Potom místo na plotně nechejte maso změknout v troubě, na 140 °C, pod poklicí.
Až je maso měkké, sundejte z hrnce poklici, maso vyndejte na talíř, který přikryjete alobalem nebo do menšího hrnce s poklicí. Teplotu plotýnky zapněte naplno, aby se ze šťávy odpařila přebytečná voda. Až začne šťáva houstnout a bude se vám zdát dostatečná pro výrobu trochy omáčky, vypněte plotnu, sundejte hrnec z plotny a vhodně do nějak pár kousků vychlazeného másla (asi tak 50 - 100 g).
Rychle míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Omáčku lehce zahustíte a zároveň zjemníte.
Maso podávejte na talíři s přílohou, přelité omáčkou.
Příloha
Brambory ve slupce důkladně omyjte a nakrájejte na čtvrtinky. Dejte vařit do osolené vody, až trochu změknou (ne úplně). 
Uvařené brambory sceďte a nechejte v hrnci. Přilijte k nim trochu oleje, přidejte utřený česnek (podle vaší chuti a množství brambory), přisypte trochu sladké papriky a nasekaný rozmarýn. Promíchejte. Ideálně, nejlépe a nejrychleji tak, že přikryjete hrnec poklicí a několikrát lehce protřepete a zakroužíte hrnce dokola.

Takto připravené brambory vysypte do pekáče a pečte na 210 °C, dokud nezezlátnou.
Kdo griluje maso venku, tak může na grilu dodělat i brambory.

Zdroj: http://zena-in.cz/clanek/tip-na-vikend-jehneci-krk-na-cervenem-vine/kategorie/maso-a-ryby


You May Also Like

2 komentářů

  1. Jehněči moc nemusím, ale vypadá to celkem chutně. :-)
    giveaway

    OdpovědětVymazat
  2. Jehněčí miluji.. Největší škoda je že u nás Češi ho moc nejedí a je to velká škoda, místo toho se tady cpeme nezdravím vepřovím. Hodně mě i štve že ho jen tak neseženete a to ani v dobrým řeznictví.

    OdpovědětVymazat

Vsem moc dekuji za koment! :-)